System Zarządzania Jakością
W naszej firmie wdrożony został System Zarządzania jakością, który opiera się na:
- Selekcji i weryfikacji dostawców
- Kontroli jakości i segregacja przyjmowanych surowców
- Kontroli warunków przechowywania surowców, półproduktów, produktów gotowych, dozwolonych substancji dodatkowych i opakowań
- Kontroli jakości półproduktów na każdym etapie procesu produkcji
- Analizie parametrów jakościowych i wypiekowych produktów gotowych
- Kontroli przestrzegania zasad higieny w zakładzie, ocenie stanu sanitarnego, technicznego i porządku w zakładzie i jego otoczeniu, stanu wyposażenia produkcyjnego, pojazdów przeznaczonych do transportu żywności
W ramach tegoż Systemu, kontroli wewnętrznej podlegają wszystkie procesy produkcyjne zachodzące w zakładzie. Szczególną rolę w całym procesie odgrywa laboratorium przyzakładowe, które dla weryfikacji prawidłowość stosowanych metod laboratoryjnych uczestniczy w analizie okrężnej, prowadzonej przez Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego w Warszawie.
Kontrola jakości
Posiadane certyfikaty
Kontroli jakości podlegają surowce (w chwili przyjęcia), półprodukty (na każdym etapie produkcyjnym) oraz produkty gotowe.
Wewnętrzna kontrola jakości naszych produktów składa się z 3 etapów:
1. Analiza fizykochemiczna-oznaczane są wybrane parametry fizykochemiczne (wilgotność, popiół, białko, gluten, itp.); zakres badanych parametrów dobierany pod kątem przeznaczenia danej mąki
2. Analiza reologiczna-wykonywana jest ocena alveograficzna oraz konsystogrficzna (farinograficzna); pozwalają one w możliwie szybkim czasie ocenić jakość wypiekową produkowanych mąk
3. Wypiek próbny w piekarni laboratoryjnej-jest to ostatni etap procesu kontroli; jego rezultaty decydują o dopuszczeniu produktu do obrotu
Analizy w laboratoriach zewnętrznych wykonywane są w ramach rocznego planu badań i obejmują (w zakresie surowca) oznaczenia: mykotoksyn, metali ciężkich, pestycydów, a w odniesieniu do produktów – mikrobiologii, aktywności wody itp.
Naszą firmę wyróżnia posiadanie następujących certyfikatów:
- IFS (International Food Standard)
- BRC (Global Standard for Food Safety)
- GMP+
- GMP+ GMO
Wspomniane certyfikaty dostępne są w zakładce Do Pobrania.
Surowiec używany przez nas do produkcji jest pozyskiwany z jednego z najlepszych rejonów uprawowych w Polsce – Żuław i dostarczany jest nam przez stałych dostawców.
Każdy z naszych produktów oznaczony jest unikatowym numerem partii produkcyjnej, dzięki czemu mamy możliwość odtworzenia całego procesu produkcyjnego aż do przyjęcia surowca włącznie.