W ofercie posiadamy mąki z pszenicy, żyta oraz orkiszu. Nasze produkty mogą Państwo nabyć luzem, a my dostarczymy je do Państwa mąkowozem, lub też w workach papierowych 25 kg i 50 kg. Mamy możliwość realizacji dostaw luzowych mąkowozem komorowym – kilku mąk w jednej dostawie.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Wychodząc na przeciw zapotrzebowaniu z rynku rozszerzyliśmy naszą ofertę o mieszanki piekarnicze. Linia mieszanek „100% natury” oparta jest na następujących przesłankach:

  • Czysta etykieta
  • Innowacyjne, specjalnie dobrane składniki: prastare zboża, błonniki owocowe
  • Prosta, jednofazowa technologia przygotowania

W skład linii wchodzą następujące produkty:

Mix 100% orkiszowy – oparty jest wyłącznie na mące orkiszowej pełnoziarnistej.  W celu podniesienia wartości odżywczych wzbogacony został w błonnik lniany oraz ziarna lnu.

Mix Farro – jest  mieszanką opartą na mące z prastarego zboża – płaskurki (zwanej również FARRO). Skomponowana jest z pełnoziarnistej mąki z płaskurki oraz mąki żytniej chlebowej. Dodatkowo została wzbogacona ziarnem soczewicy i słonecznika oraz błonnikiem jabłkowym.

Mix Chrupek  – mieszanka do wypieku ciemnego chleba o wyjątkowo chrupiącej, spękanej skórce i słodko-kwaśnym smaku.  Dodatek mikronizowanych błonników sprawia, że skórka chleba pęka podczas pieczenia w charakterystyczny sposób oraz jest bardzo chrupka, a dodatkowo wydłuża  też świeżość pieczywa. Materiały do pobrania.

Mąki pszenne

W ofercie posiadamy następujące mąki pszenne:

  • typ 450: tortowa, „pięćsetka” – zawartość popiołu do 0,50%
  • typ 500 – zawartość popiołu od 0,51 % do 0,53%
  • typ 550: luksusowa – zawartość popiołu od 0,53% do 0,58%
  • typ 650 – zawartość popiołu od 0,59% do 0,69%
  • typ 750: chlebowa – zawartość popiołu od 0,70% do 0,78%
  • typ 850 – zawartość popiołu od 0,80% do 0,88%
  • typ 1850: graham – zawartość popiołu od 1,61% do 2,00%

Mąki pszenne dostępne są w dwóch opcjach: standaryzowane  i bez dodatków. Są one jednoznacznie oznakowane.

Do Państwa dyspozycji pozostaje nasz technolog.

Obok standardowych wyrobów, w ofercie znajduje się szeroka gama gotowych mieszanek wypiekowych do produkcji
chleba i pieczywa drobnego. Na Państwa życzenie możemy również przygotować mieszankę dedykowaną

Mąki żytnie

Posiadamy w ofercie następujące mąki żytnie:

  • typ 500 – zawartość popiołu do 0,58%
  • typ 720 – zawartość popiołu od 0,59% do 0.78%
  • typ 1150 – zawartość popiołu od 0,79% do 1,31%
  • typ 1400 – zawartość popiołu od 1,31% do 1,60%
  • typ 2000 – zawartość popiołu nie więcej niż 2,00%

Mąki orkiszowe

Przez dużą zawartość białka mąki z orkiszu posiadają dobre własności wypiekowe. Gluten mąki orkiszowej
jest stosunkowo elastyczny. Dla piekarzy orkisz jest „wdzięcznym” surowcem, z którego można wypiekać
wyjątkowo dobre pieczywo o charakterystycznym smaku  i  aromacie. 

Udział każdej z tych mąk w pieczywie może być dowolny (wg. uznania technologa i zgodny
z oczekiwaniami potencjalnych konsumentów). Bardzo wysoką smakowitość osiągają tez wszystkie gatunki pieczywa z udziałem
jasnej mąki orkiszowej. Charakteryzują się one bardzo ładnie wybarwioną, chrupką skórką i delikatnym, aromatycznym miękiszem.

Wszystkie dodatki uszlachetniające pieczywo mogą być również stosowane w pieczywie orkiszowym.