Mąki orkiszowe

Orkisz to prastara odmiana pszenicy, zapomniana przez wieki teraz powoli odzyskuje swoją pozycję.

Orkisz cieszył się dużą popularnością do końca XIX w. Gwałtowny spadek zainteresowani orkiszem związany był z rozwojem nowoczesnego rolnictwa. W chwili rozpowszechnienia  się maszyn rolniczych umożliwiających zbieranie i wymłócenie ziarna na polu drastycznie spadła popularność orkiszu. A to dlatego, że każde ziarno orkiszu w przeciwieństwie do pszenicy zwyczajnej okryte  jest ściśle łuską, która jest usuwana w oddzielnym procesie, tuż przed przemiałem ziarna na mąkę.

Ostatnio wzrasta zainteresowanie tym ziarnem. To co kiedyś spowodowało spadek zainteresowania orkiszem, teraz uznawane jest za atut. Ściśle przylegająca do ziarna łuska, która jest zdejmowana tuż przed przemiałem na mąkę, nie tylko chroni ziarno przed zanieczyszczeniami z zewnątrz, ale również pomaga mu zachować składniki odżywcze i świeżość.

Nowoczesna pszenica była przez lata modyfikowana, aby  uzyskać wyższe zbiory i zwiększyć zawartość glutenu w ziarnie. W przeciwieństwie do pszenicy orkisz zachował wiele z oryginalnych cech oraz wartości odżywczych i smaku.

Orkisz ma wygląd zbliżony do pszenicy. Mąka z orkiszu ma jednak bardziej orzechowy, słodkawy smak niż mąka z pszenicy tradycyjnej. Ale nie tylko smak orkiszu zwrócił uwagę konsumentów. Ziarno orkiszu jest bogatsze w błonnik, witaminy i składniki mineralne i zawiera więcej białka niż ziarno pszenicy.

Kierując się tym trendem dziesięć lat temu sprowadziliśmy do Polski materiał siewny i zachęciliśmy współpracujących z nami rolników do uprawy orkiszu. Obecnie cały przemielany przez nas orkisz pochodzi z polskich upraw.

W naszej ofercie mamy dwa rodzaje mąk orkiszowych: jasną typ 630 oraz pełnoziarnistą.

Przez dużą zawartość białka mąki z orkiszu posiadają dobre własności wypiekowe. Gluten mąki orkiszowej jest stosunkowo elastyczny. Dla piekarzy orkisz jest „wdzięcznym” surowcem, z którego można wypiekać wyjątkowo dobre pieczywo o charakterystycznym smaku  i  aromacie.

Udział każdej z tych mąk w pieczywie może być dowolny (wg. uznania technologa i zgodny z oczekiwaniami potencjalnych konsumentów). Bardzo wysoką smakowitość osiągają tez wszystkie gatunki pieczywa z udziałem jasnej mąki orkiszowej. Charakteryzują się one bardzo ładnie wybarwioną, chrupką skórką i delikatnym, aromatycznym miękiszem.

Wszystkie dodatki uszlachetniające pieczywo mogą być również stosowane w pieczywie orkiszowym.